”Älä siihen istu. Mene mieluummin tuohon: siitä on kuoltu.”
Mitä kummaa? Mistä on kyse?
Sitaatti on tosi. Se on lausuttu ikäihmisten tapaamisessa, jossa oli ”kantakävijöiden” kesken tiukasti vakiintuneet paikkajaot. Niitä vahingossa horjuttanut ei tainnut tuntenut itseään tervetulleeksi joukkoon.
Uuden tulokkaan avoin verkottumisyritys ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta jatkokeskustelu saattoi saada suunnan ja sisällön – ainakin jos paikallaolijat käyttivät tilaisuuden alkaa muistella keskuudestaan poistunutta henkilöä.
Mistä puhuisin?
Tutussa porukassa yleensä tietää, mitä saa. Ei tarvitse jännittää esimerkiksi keskustelujen sisältöjä.
Osa haluaakin aina hakeutua tuttuun ja turvalliseen seuraan. ”Mitä minä ventovieraiden kanssa edes puhuisin?” eräskin tuntemani henkilö ihmetteli.
No ihan mitä vaan, koska mitään ei vielä ole sanottu! Ei pitäisi käydä tylsäksi: aiemmin samalta ihmiseltä moneen kertaan kuultuja tarinoita tai päivittelyjä ei kerta kaikkiaan ole, jos tapaa hänet ensimmäistä kertaa.
Politiikasta tai uskonnosta en kuitenkaan kehottaisi väittelemään. Toisaalta eri mieltä olemista ei välttämättä tarvitse pelätä.
Keskustelun sammuminen ja siitä mahdollisesti seuraava vaivaannuttava hiljaisuus pelottavat monia. Mielestäni turhaan. Ainakin, jos itse on edes hieman viitsinyt ja ehtinyt valmistautua tilanteeseen.
Mikä olisikaan parempi paikka aloittaa uudesta ajankohtaisesta aiheesta? Niitä kannattaa miettiä muutama varastoon, samoin kuin erilaisia hauskoja tarinoita ja sattumuksiakin. Se, joka hiljaisuuden uhatessa uskaltaa avata suunsa, saa yleensä suuren suosion.
Hyvä keskustelija
”Sinä oletkin niin sosiaalinen – helppohan silloin on jutella!” minulle usein todetaan. Mielestäni väite ei pidä paikkaansa. Mutta se kyllä on totta, että kenestä tahansa voi harjoittelemalla ja keskittymällä tulla hyvä keskustelija.
Mistä aloittaa? Vaikka näistä:
1. Kuuntele muita äläkä keskeytä
2. Muista kehonkieli: kannattaa myös näyttää kiinnostuneelta
3. Kun itse puhut, älä jaarittele, vaan opettele siirtymään ajoissa aiheesta toiseen
4. Älä yritä päteä päihittämällä muiden kertomuksia omilla suuremmilla saavutuksillasi tai kokemuksillasi
5. Pyri saamaan koko seurue mukaan keskusteluun: älä keskity vain Sinulle tärkeimpään henkilöön.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Ylöjärven Uutisissa 28.6.2017
Jätä kommentti