Rakastan muistilistoja. Välillä vaan unohdan, mihin olen ne laittanut.

Tykkään suunnitella asioita etukäteen, mutta pystyn mielestäni tarvittaessa myös heittäytymään. Sepä hienoa, moni luultavasti toteaa. Niin varmasti onkin, mutta silti koen usein myös epäonnistuneeni – ainakin hieman. Hyvääkin suoritusta voi parantaa.

Jään usein miettimään asioita jälkikäteen. Pohdin, mitä minun olisi pitänyt tehdä toisin, kun jokin tilanne ei ole hoitunut niin loistavasti kuin etukäteen ajattelin.

Pohdin myös, mihin minun olisi pitänyt etukäteen keskittyä, jos en ollut huomannut pieleen menemisen mahdollisuutta. Edelleen pohdin, miltä kannalta ehkä kuitenkin onnistuttiin – ja mitä joka tapauksessa eri sattumuksista voidaan oppia.

Pohdin myös, pohdinko liikaa. Vastaan itselleni: asia on juuri näin.

Siksi kirjoitin muistiin, mitä olen jo moneen kertaan kokeillut ja miten yleensä on käynyt. Listasin myös muutaman muun huomion. Näin ei tarvitse enää aloittaa alusta suunnittelua, toteutusta ja jälkikäteispohdintaa.

  1. Aikuisille sopivat menettelytavat eivät välttämättä toimi nuorten kanssa.
  2. Toisaalta lastenkasvatuskeinot saattavat soveltua yllättävän hyvin aikuisiin – kun muistaa hieman soveltaa.
  3. Kaikenikäisiä ujoja rohkaistaan eri tavalla kuin ulospäinsuuntautuneita. Tämä pitäisi aina muistaa, koska jokaisen mielipide on tärkeä: ei vain kovaäänisimpien.
  4. Tästä päästään luontevasti siihen, ettei huutoäänestys ole reilua.
  5. Minun tunteeni voivat erota muiden tunteista – eikä se ole oikein eikä väärin – koska jokaisella on omat tunteensa.
  6. Samoin eri ihmisten toiveet ja tavoitteet eroavat toisistaan. Eri ihmisiä motivoivat eri asiat.
  7. Eräs kokenut johtaja totesi minulle muutama vuosi sitten, että ”noin joka kahdeksas henkilö on nuija”. Vielä varmempi fakta on se, että puolet ihmisistä on yksinkertaisempia kuin toinen puolikas joukosta.
  8. Eli mitä suurempi porukka, sitä enemmän siihen yleensä mahtuu haastavia ihmisiä. Toisaalta joskus pienellekin ryhmälle voi käydä huono tuuri.
  9. Epäluotettavien henkilöiden kanssa ei kannata toimia samoilla säännöillä kuin luotettavien – ainakin jos aikoo pitää puolensa.
  10. Joidenkin ihmisten kanssa homma ei vaan toimi. Syyllistä ei aina ole helppo selvittää – eikä se tieto välttämättä olisi tarpeellinenkaan. Mutta jos homma ei toimi kenenkään kanssa, syyllinen löytynee peilistä.

Selväksi tuli. Rakastan muistilistoja.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Ylöjärven Uutisissa 8.11.2017