Joulu – mikä ihana syy kirjoittaa! Yllättääkö joulu taas tänäkin vuonna sillä, että se saapuu kovin nopeasti? Vai kyllästyttääkö jo?

Pystynkö yli neljänkymmenen joulun kokemuksellani kirjoittamaan joulusta jotain uutta ja ihmeellistä? Kokeilen. Tässä kolumnissa esittämäni ”kolme pointtia” liittyvät jouluun, mutta myös moneen muuhun juhlaan ja vapaahetkeen.

1) Matkalaukku

Jossain vaiheessa joulua on kiva päästä reissuun. Matkalaukkuun on silloin syytä pakata mukaan erilaisia tärkeitä tavaroita, kuten paljon vaatteita.

Jos matkustat paikkaan, jossa voi olla ötököitä, älä jätä laukkua yöksi auki. Jos ötökkävaaraa ei ole, älä silti jätä. Muuta vaaraa nimittäin on.

Pari vuotta sitten jouluna vanhempieni luona ajattelin keskellä yötä hakea hipi hiljaa vesimukin sänkyni viereen. Pimeässä, etten vaan herättäisi ketään. En kuitenkaan muistanut lattialle auki jättämääni isoa muovista matkalaukkua ja kompastuin nelinkontin sen sisälle. Jalkaan sattui, enkä päässyt yksin ylös. Onneksi ei sentään itkettänyt, vaan minua vain nauratti aivan hillittömästi.

Arvatkaa, nukkuiko joku vielä silloin siinä talossa?

2) Välijuoksu

Tämä voi olla myös vaikkapa välikävely tai -venyttely. Ideana kuitenkin on, että jos (ja toivottavasti kun) vietät joulua rakkaiden läheistesi kanssa, yhdessäolosta kannattaa silti pitää taukoja.

Minulla on sellainen jouluperinne, että syöminkien välissä lähden kuntosalin matolle juoksemaan. Sen jälkeen olen mukavimmillani – ja uudestaan nälkäinen – mikä lienee hyväksi kaikille osapuolille varsinkin silloin, kun olen sukulaisteni luona kyläilemässä.

3) Kohtuus

Jos taas vietän joulua kotona ja minulla on vieraita, en silloin lähde lenkille. Mutta pyrin muilla tavoin rajoittamaan vastuitani emäntänä.

En esimerkiksi tarjoa kovinkaan montaa lajia herkkuja. Valmistautuessani esitän itselleni kysymykset:

– Olenko joskus varannut liian vähän juhlaruokaa?
– Onko se loppunut kesken?

Niinpä. Harvoille meistä lienee käynyt tuolla tavoin. Enneminkin ongelmana on ollut yli jääminen.

Muutenkin mielestäni on tärkeintä keskittyä yhdessä olemiseen ja seurusteluun – ja välijuoksuihin siinä välissä.

Jouluna on hienoa ja tärkeää hiljentyä. Yksi Marttojen perinteisistä (ja parhaista) ohjeista lienee, että älä siivoa kaappia, jos et aio viettää siellä jouluasi.

Minä en aio. Enkä enää matkalaukussakaan.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Ylöjärven Uutisissa 11.12.2019.