Miten arki sujuu? Ehdimmekö aherruksen lisäksi myös rentoutua ja harrastaa? Pitäisikö tänä syksynä aloittaa jotain aivan uutta?

Kesän jälkeen moni elämän osa-alue voi tuntua tarvitsevan ryhtiä. Kyse on kuitenkin usein priorisoinneista: kaikkea ei aina voi saada, vaikka kuinka haluaisi.

Elämäntapaoppaat

Arkisissa askareissa on pitkälti kyse itsensä johtamisesta: taidosta jota aivan oikeutetusti vaaditaan myös huippujohtajilta heidän työssään. Me itse asetamme tavoitteita ja pyrimme saavuttamaan ne.

Jos ei itse heti keksi, miten omaa arkea voisi kohentaa, voi lukea erilaisia oppaita. Yksi niiden ominaispiirre onkin, että ne sananmukaisesti ovat erilaisia: kaikkia neuvoja ei millään voi toteuttaa yhtä aikaa. Ideoita kuitenkin riittää ja se kai onkin ajattelevalle ihmiselle pääasia.

Silti erään elämäntapavalmentajan kuvaus siitä, kuinka hän (toki ihastuttavan nopeasti ja tehokkaasti) siivosi kotiaan, mutta jätti jo myöhässä olevan laskun edelleen maksamatta, jäi vaivaamaan mieltäni enemmän kuin mikään muu lukemani elämäntapaesimerkki. Mitä järkeä oli tehdä moinen laiminlyönti? Itse olisin toiminut juuri toisin päin.

Kotityöt vai ei?

Kesällä keräsin pakastimen täyteen marjoja. Kiertelin sekä metsissä että omalla ja vanhempieni kotipihalla. Istutin myös yhden uuden pensaan: ensi vuodelta toivon niin ikään suurta satoa.

Aloitin myös erilaisia siivousprojekteja. Osan sain suoritetuksi loppuun, osaa en vielä. Sen sijaan tein muita asioita: muun muassa luin, kirjoitin ja liikuin monipuolisesti.

Pidän huomattavasti enemmän keräämisestä kuin pois heittämisestä. Sen huomaa kotonani. Puolisoni taas kritisoi ”roinakasojani”. Mutta helppoahan hänen on minua neuvoa ilman ainoitakaan ihania meikkejä, korkokenkiä tai käsilaukkuja…

Erimielisyydet

Leikki sikseen. Tutkimusten mukaan suuri osa pariskuntien riidoista johtuu kotitöiden jakamisesta tai rahankäytöstä. Arkiset asiat siis kiristävät välejä usein paljon enemmän kuin suuremmat kysymykset.

Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tai väärää tapaa elää arkea. Siksi toiveista ja erimielisyyksistä keskusteleminen on tärkeää. Toisistaan välittävät perheenjäsenet haluavat joustaa, vaikkei omasta tahdostakaan ole syytä luopua.

Samalla tavoin keskusteleminen ja edes ymmärtämisen yrittäminen on tärkeää myös muun muassa työelämässä ja politiikassa. Jopa lasten urheiluharrastuksissa valmentajat pyrkivät usein perustelemaan valintojaan, jotta ymmärrys ja kehittymismahdollisuudet kasvaisivat.

Omat valintani

Voiko arkielämä koskaan olla täysin valmiissa järjestyksessä? Mielestäni tuskin – tai jos on, niin silloin tehtävää on luultavasti kovin vähän. Oman pään sisällä asioita arvottamalla voi kuitenkin jo päästä pitkälle.

Mitä minä priorisoin? Muun muassa näitä:

1. Kotona on oltava ruokaa.
2. Laskut kannattaa maksaa ajoissa.
3. Autossa on oltava bensaa ja kunnolliset renkaat.
4. Kun liikun myös ilman autoa, pysyn hyvässä kunnossa.
5. Lasta ja puolisoa kannattaa kuunnella, vaikka väsyttäisikin.

Sinun listassasi voi olla samoja elementtejä tai sitten se voi olla perustellusti erilainen. Itse tiedät parhaiten, mikä Sinun arkeesi sopii.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Ylöjärven Uutisissa 21.9.2016