Minulle ei tuota ongelmia kirjoittaa tätä, koska olen ensimmäistä kertaa ehdolla kaupunginvaltuustoon. Pitkäaikaiset kunnallispoliitikot ovat paljosta vastuussa – minä en vielä kuulu heihin.

Virkamiehiä on helppo haukkua. On kuitenkin terveellistä ymmärtää, että yllättävän (!) moni virkamiespäätös perustuu poliitikkojen päätöksiin. Eivät virkamiehet voi, tai ainakaan he eivät saisi, toimia aivan oman linjansa mukaisesti. Kuka nyt tahtoisi tehdä virkavirheen?

Eri asia on, kuinka päätökset perustellaan – oli sitten kyse virkamiesten tai poliitikkojen ratkaisuista. Jos perusteluja ei ole tai jos ne tuntuvat hölmöiltä, kuntalaisten on vaikeaa ymmärtää asioita.

Jos esimerkiksi kiistellään koulukyydeistä eikä kaupunki pysty selvästi kertomaan, mistä kustannukset eri vaihtoehdoissa koostuvat, koulukyyteihin muutoksia vaativalle perheelle voi jäädä aivan väärä käsitys päätösten taustoista.

Onneksi myös poliitikkoja on helppo kritisoida. Ja mitä siitä seuraa, että osa virkamiehistäkin on poliitikkoja? Sekä hyvää että huonoa.

On tärkeää, että virkamiehet ymmärtävät poliittista päätöksentekojärjestelmää. Toisaalta myös poliitikkojen olisi ymmärrettävä virkamiestyötä. Muuten yhteistyö on vaikeaa.

Luottamuksen saavuttaminen ja säilyttäminen on tärkeää. Kun pelisäännöt on sovittu ja niitä myös noudatetaan, on mahdollista ylläpitää luontevaa keskusteluyhteyttä poliitikkojen ja virkamiesten kesken.