Aurinko lämmittää. Rusketun helposti. Nautin kesästä.

Iho on ihmisen suurin elin. Se voi painaa jopa noin neljä kiloa. Järkeilen, että nyt ei pieni pulleuskaan haittaa: mitä isompi olen, sitä enemmän minulla on myös ihoa, jota aurinko voi helliä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tämän vuoden toukokuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin kevätkuukausi. Maan etelä- ja keskiosissa aurinko paistoi monin paikoin yli sata tuntia enemmän kuin tavanomaisesti toukokuussa.

Riskit

Tämän kolumnin otsikolla viitataan usein väkivaltaan ja sen seurauksiin, kuten mustelmiin. Valitsin kyseisen otsikon, koska tahdoin herättää huomiota.

Tappeluista en tässä ajatellut kirjoittaa. Tarkoituksenani ei ollut – tälläkään kertaa – myöskään loukata ketään.

Auringonotostakin voi silti koitua kipeitä seurauksia. Palaminen on jopa melko yleistä meille suomalaisille. Kuumuus tai kylmyys eivät ole suoraan verrannollisia ihoa ruskettavaan ja muitakin muutoksia aiheuttavaan ultravioletti- eli UV-säteilyyn. Iho voi ruskettua tai palaa kylmänäkin päivänä.

Kun lapsen iho palaa, vanhemmat ja muut hoitajat syyllistävät usein itseään – tai toisiaan. Onko niin, että vain huono äiti antaa lapsensa palaa?

No ei. Virheitä ja vahinkoja voi sattua aivan jokaiselle. Niistä kannattaa toki kuitenkin oppia eikä samaa aluetta ole hyvä polttaa montaa kertaa.

UV-säteily vanhentaa ihoa. Lisäksi se aiheuttaa monia sairauksia: pahin auringosta johtuva syöpä lienee melanooma. Toisaalta, jos se havaitaan ja hoidetaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa, paranemisennuste on mainio.

Kannattaa siis säännöllisesti tarkkailla omaa ihoa – ja läheisten ihoja. Mutta entä vaikkapa silmiä? Melanooma voi nimittäin iskeä niihinkin. Pelottavaa.

Hyödyt

UV-säteily kuitenkin myös vähentää ja parantaa monia iho-oireita ja -tulehduksia. Auringonpaiste luo muutenkin iloa ja energiaa. Sen vaikutuksesta ihossa syntyy D-vitamiinia, jonka taas väitetään ehkäisevän monia syöpiä.

Kohtuus on silti valttia auringonotossakin. Ihoa voi suojata paitsi voiteilla, myös vaatteilla, varjolla tai lopulta sisätiloihin hakeutumalla.

Tämän vuoden toukokuussa pystyin lukuisina päivinä nauttimaan upeasta säästä pitämällä taukoa muista tehtävistäni ja viettämällä aurinkoisen hetken kotipihallani. Toisinaan vain lepäsin ja otin jopa päiväunet. Usein kuitenkin luin, kirjoitin tai tein pihatöitä.

Koin nämä pienet tauot suuresti voimistavina. Siksi toivon paljon paistetta myös jatkossa.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Ylöjärven Uutisissa 6.6.2018