Espoo voi vaikuttaa paitsi omien työntekijöidensä, myös muiden työnantajien työntekijöiden työhyvinvointiin. Mutta miten se tehdään?

Espoon kaupungilla on noin 10 000 työntekijää. Henkilöstön työoloihin on panostettava. Se vähentää poissaoloja ja liiallista vaihtuvuutta. Näin toimitaan lopulta myös kustannustehokkaasti.

Yhtäältä työhyvinvointia voidaan lisätä sekä riittävien henkilöstömäärien ja muiden voimavarojen että hyvän esihenkilötyön avulla. Läheskään kaikki toimivat ratkaisut eivät edellytä suuria rahamääriä. Toisaalta jokaisella työntekijällä itselläänkin on vastuuta omasta hyvinvoinnistaan – samoin kuin työnsä tuloksellisuudesta.

Paraskaan työnantaja ei pysty takaamaan kaikkien onnistumista. Mutta parhaimmat kaupungit pystyvät kohentamaan asukkaidensa ja muidenkin sidosryhmiensä työarkea melkoisesti.

Välillisesti Espoon kaupunki pystyy vaikuttamaan muidenkin kuin omien työntekijöidensä työhyvinvointiin. Tässä muutama esimerkki:

  1. Toimivat liikennejärjestelyt edesauttavat töissä ja harrastuksissa kulkemista. Niin joukkoliikenteelle kuin myös yksityisautoilulle ja työpaikkojen lähellä sijaitseville pysäköintimahdollisuuksille on tarvetta. Kevyen liikenteen suosiminen on oivaa arkiliikuntaa, johon kannattaa kannustaa pitämällä kävely- ja pyörätiet sekä lenkkipolut hyvässä kunnossa.
  2. Ovatko lasten päivähoito ja koulu sellaiset, joihin voi luottaa? Pystyvätkö vanhemmat keskittymään töihinsä silloin, kun niiden aika on – ilman, että tarvitsee olla huolissaan esimerkiksi jälkikasvun turvallisuudesta? Epävarmuus on yksi suurimmista kuormitustekijöistä millä tahansa elämän osa-alueella ja siksi sitä pitäisi pyrkiä välttämään varsinkin näin tärkeissä asioissa.
  3. Vapaa-ajan sujuvuudellakin on suuri merkitys työssä jaksamiselle. Mitä paremmin pystymme irtautumaan työstä, sitä varmemmin jaksamme siihen taas tarttua. Kaupungin ei välttämättä tarvitse itse tarjota paljoakaan, vaan tärkeämpää on, että se mahdollistaa riittävät puitteet muille toimijoille, kuten yksityiselle tapahtumatuotannolle ja harrastustoiminnalle.

Keinoja lisätä hyvinvointia on monia muitakin. Onko Sinulla mielessä jokin tapa, jolla Espoo voi vaikuttaa myönteisesti yksittäisten kaupunkilaisten tai yllättävän laajojenkin joukkojen arkeen? Kerro se mieluusti minulle!

Katariina Sorvanto
kuntavaaliehdokas, työoikeusjuristi ja hyvinvointivalmentaja

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Espoon Kokoomuksen verkkosivuilla 4.2.2025.