Asuntilassa oli kylmä. Oli helmikuu vuonna 2015 ja minä kävelin elämäni ensimmäistä kertaa tulevilla kotikulmillani. Ensivaikutelmaani sisältyivät kauniit ja siistit, mutta kuitenkin persoonalliset talot, hyvin aurattu lumi sekä selkeät tiet – en eksynyt kertaakaan!

Ensivaikutelmani oli mielestäni totuudenmukainen. Asuntilasta pidetään hyvää huolta. Kylmyys oli ohimenevää ja ihmiset lämminhenkisiä.

***

Asuntila sijaitsee muutaman kilometrin Ylöjärven keskustan pohjoispuolella, Vanhan Kuruntien vieressä. Alue on reilun kymmenen vuoden ikäinen ja asukkaita on lähes kolme tuhatta eli miltei kymmenesosa koko kaupungin väestöstä.

Asuntilassa on pääosin omakoti- ja rivitaloja. Alue on rakennettu johdonmukaisen tiiviisti, mutta ei kuitenkaan ahtaasti. Luonto on riittävästi läsnä ja lähellä. Nämä ovat asioita, joita monet suomalaiset tutkimusten mukaan arvostavat asuinympäristössään.

Vuosi sitten keväällä tutustuin alueeseen lähinnä lenkkeillen. Silloin kiinnitin huomiota muun muassa leveisiin ja turvallisiin jalkakäytäviin. Nyt olen saanut jo laajempaakin kuvaa ja kuullut monen asukkaan kokemuksia ja näkemyksiä. Tänne on muuttanut paljon lapsiperheitä. Ymmärtääkseni ihmiset viihtyvät täällä mainiosti.

***

Asuntilassa asun ensimmäistä kertaa lapsuusvuosieni jälkeen omakotitalossa. Ylöjärvelle muuttaessamme perheeni tarkoitus oli hankkia selvästi aiempaa tilavampi koti, mutta kuitenkin pieni ja helppohoitoinen piha. Käytännön toteutus onnistui vain ensimmäisen kohdan osalta, koska nykyinen kotimme oli vaihtoehdoista kokonaisuutena paras.

Asuntilassa tontit ovat pääosin suurempia kuin pääkaupunkiseudulla. Espoossa rivitalokotimme takapihan nurmikon leikkaaminen onnistui muutamassa minuutissa taloyhtiön trimmerillä. Lapsena Vantaalla asuessanikin selviydyin helposti erillistalon pihanurmen parturoinnista moottorittomalla, lihasvoimin toimivalla koneella.

Oletin vastaavan tyylin toimivan myös täällä ja ostatin perheeseemme pienen leikkurin. Olo oli kuin hedelmäveitsen kanssa viidakossa, puolisoni totesi. Onneksi ystävällinen naapuri tuli pian apuun lainaten omaa, tarkoitukseen paremmin sopivaa konettaan.

Minulta kului täällä kaksi tuntia, kun ensimmäistä kertaa leikkasin bensakoneella kotipihani nurmen. Sittemmin olen hieman kehittynyt ja nopeutunut. Tänä kesänä olisi luultavasti syytä panostaa myös pihan muun kasviston hoitoon: se tuskin säilyy kauniina monta toimetonta kesää peräkkäin.

***

Asuntilassa on monipuoliset palvelut: täältä löytyy niin kauppa, päiväkoteja, koulu kuin suosittu nuorisotilakin. Bussi kulkee kätevästi, vaikkakaan ei erityisen tiheästi, Tampereelle ja takaisin. Toki myös henkilöautolla pääsee nopeasti niin Ylöjärven kuin Tampereenkin keskustaan, samoin kuin kauemmaskin vaikkapa aina pääkaupunkiseudulle asti.

Asuntila on tällaisenaan melko valmis. Toki kehittämisehdotuksia silti saa – ja kuuluukin – esittää. Eri asia sitten vaan on, mitä milloinkin voidaan toteuttaa. Koko Ylöjärveä on kehitettävä, ei vain joitain tiettyjä osia.

Asuntila on aktiivisten ja osallistuvien ihmisten alue. Usein, kun olen tutustunut johonkuhun aivan muissa yhteyksissä kuin kotikulmilla, on käynyt ilmi, että hänkin asuu Asuntilassa.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Ylöjärven Uutisissa 6.4.2016