”Myöhästyin, koska risteyksessä oli ruuhkaa ja myöhemmin jouduin ajamaan kehätiellä traktorin perässä…” ”Miksi ihmiset eivät osaa pysähtyä lähemmäs toisiaan? Liikenneympyrät menevät tukkoon, kun autojen välisää on liikaa tilaa!”

On henkilöitä, jotka ovat lähes aina myöhässä, mutta eivät koskaan omasta syystään. Joka ikinen kerta heidät yllättää se, että kaupungissa on muitakin autoilijoita kuin he – eivätkä kaikki ole järin taitavia tai nopeita. Tai jos he käyttävät joukkoliikennettä, pienikin aikataulumuutos sekoittaa heidän päivänsä.

Toki liikenteessäkin on vikaa, mutta se ei tällaisten ihmisten suusta kuultuna tunnu uskottavalta. Tietyöt hidastavat kulkua ja ne kestävät tolkuttoman pitkään, mutta onneksi näitäkin töitä tehdään. Ja kun tietyömaan läpi kerran on ajanut, sen voisi painaa mieleensä ja huomioida seuraavalla kerralla samalla suunnalla ajaessaan.

Espoossa yksityisautoilua ei – onneksi ainakaan vielä – ole kohtuuttomasti vaikeutettu. Vertailukohteena toimii Helsinki, jonne pääsyäkin on viime aikoina entisestään hidastettu muun muassa Ruoholahden uusilla liikennevalojärjestelyillä, pysäköintimahdollisuuksista (lue: pysäköintimahdottomuuksista) puhumattakaan. Espoossakin autoilijat kohtaavat suurimmat ongelmat yleensä silloin, kun pitäisi löytää parkkitilaa. Siihen kannattaa usein varata reilusti aikaa.

Ympäristönäkökohtia vähättelemättä kannatan espoolaisten arjen sujuvuutta myös autoillen. Töihin olisi päästävä tarvittaessa ainakin sopivaan liityntäpysäköintiin asti autolla.

Kun tuulilasista löytyy pysäköintivirhemaksu päiväkodissa tai lapsen urheiluharrastuksen parissa poikkeamisen jäljiltä, koska laillista parkkipaikkaa ei kerta kaikkiaan ole löytynyt lähistöltä, kyse ei mielestäni enää ole kuntalaisten järkevästä palvelemisesta verovaroin. Poikkeuksia ovat vain ne tilanteet, jolloin väärin pysäköity auto haittaa muuta liikennettä tai on muuten vaaraksi.

Lakia ja muita sääntöjä pitäisi toki silti noudattaa. Ratkaisuksi toivon maankäytön ja kaavoituksen suunnittelua siten, että tilaa löytyy tasapuolisesti kaikille. Tehtävä ei ole helppo, mutta ainakin itse olen valmis työskentelemään sen eteen.